Uw risico in kaart gebracht

Een groot deel van het ‘kort verzuim’ in het bedrijfsleven wordt veroorzaakt door gebruik van alcohol, drugs en medicijnen (ADM). Dat heeft effect op de werkvloer: verzuim, productieverlies en onveilige situaties.

Het gaat daarbij meestal niet om de enkele ‘echte’ verslaafde, maar vooral om de ‘gewone’ mens: de medewerker die wel eens een kater heeft op maandag bijvoorbeeld, of de collega met dinsdagdip door ecstasygebruik in het weekend. Ofwel: onder invloed zijn op de werkvloer door gebruik in privé tijd.

'Grijs verzuim' door alcohol of andere middelen

Ongeveer een derde van alle ziekteverzuim betreft zogenaamd ‘grijs verzuim’. Vage klachten als buikgriepjes en migraine blijken bij nader inzien veelal katers of gevolgen van andere middelen dan alcohol.

Een recent onderzoek van het RIVM heeft de kosten van alcoholgebruik voor het bedrijfsleven op 1,7 miljard gesteld. Hiervan is 25% ter herleiden naar ziekteverzuim en 75% naar productieverlies. Bij bedrijven met 24/7-diensten is de invloed van ADM groter dan gemiddeld!

Trafieq signaleert dat medewerkers veel vaker dan gedacht onder invloed van alcohol, drugs en/of medicijnen aan het werk zijn. Elk bedrijf loopt hierin een risico!

Pak het aan!

Er valt dus veel te winnen met een goede aanpak op het voorkomen van alcohol- drugs en medicijngebruik op de werkvloer. U creëert een veilige werkomgeving, kunt het verzuim positief beïnvloeden (1 tot 3% minder verzuim!) en verhoogt uw productiviteit.

Test uw risico met de ADM Scan

Trafieq registreert en verwerkt persoonsgegevens van bezoekers op haar website uitsluitend in overeenstemming met het doel waarvoor deze verkregen zijn. Trafieq maakt alleen gebruik van functionele, technische en analytische cookies. Als je je gegevens invult op een formulier, bewaart Trafieq die gegevens tot opzegging (afmeldlink in de nieuwsbrief). Klik hier voor de volledige privacyverklaring van Trafieq Groep BV. Lees hier de algemene voorwaarden van Trafieq educatie en advies BV.