Trafieq educatie en advies - december 2021

Trafieq educatie en advies - december 2021
////
   

logo

Trafieq Nieuwsbrief

Datum: 28 november 2022

 
 
 
 
 
 

Gedragsproblemen en disfunctioneren

Beste , 
 

the nugget verslaving

Soms komt het voor dat excessief middelengebruik of verslaving aan gamen, gokken, etc. bij medewerkers uitmondt in gedragsproblemen op de werkvloer. Mensen met zulke gedragsproblemen zorgen ook vaak niet goed voor zichzelf. Ze slapen slecht of hebben ongezonde eetgewoontes. En de problemen kunnen zich uiten in liegen en bedriegen, financiële problemen en sociale problemen, ook op het werk. Als werkgever is het daarom belangrijk om gedragsproblemen bespreekbaar te maken en zo aan te pakken.

Om disfunctioneren bespreekbaar te maken heeft Trafieq verschillende middelen ontwikkeld.Denk aan aan een inventarisatie m.b.v. een vragenlijst, individuele behandeltrajecten, workshops, trainingen, E-learning, opstellen van een ADM beleid en het uitvoeren van alcohol (spoed)controles.

In deze nieuwsbrief een selectie uit onze (maatwerk) oplossingen. 

Bespreekbaar maken met een voorlichtingsfilm  

Om disfunctioneren op de werkvloer bespreekbaar te maken heeft Trafieqthe nugget verslaving bliss verschillende middelen ontwikkeld. Een van die middelen is een korte voorlichtingsfilm. De film is een laagdrempelige interventie, waarmee je in korte tijd veel medewerkers kunt bereiken. Wanneer de film gezamenlijk wordt bekeken, is er ruimte om deze op elk gewenst moment stil te zetten om zo met elkaar in gesprek te gaan.

De film geeft de mogelijkheid om in gesprek te gaan over o.a. verslaving, sociale druk en wet- en regelgeving t.a.v. alcohol en drugs in Nederland.

Nog effectiever is het om deze film onderdeel te laten zijn van een pakket aan activiteiten om de invloed van middelengebruik, verslaving of onwenselijk gedrag aan te pakken. Als organisatie werk je dan actief aan een veilige en gezonde werkomgeving. Pure winst voor zowel werknemer als werkgever!
 
ERVARING VAN EEN VAN ONZE KLANTEN
“ Laagdrempelig, geschikt voor al onze werknemers”

“ Korte krachtige interventie met maximaal effect op gedragsverandering en bewustwording”
Wil je direct meer informatie? Neem dan contact op via advies@trafieq.nl of bel 030 - 3070203.  

Online leermodule ADM en de invloed op werk - basis

online lerenRegelmatig valt in het nieuws te lezen over ongevallen als gevolg van middelengebruik. Vaak verschijnen medewerkers onder invloed op werk, zonder dat ze zich hiervan bewust zijn of de gevolgen kennen. Het gaat hierbij vaak niet over gebruik tijdens het werk, maar juist vooral over gebruik in privétijd van de medewerker. Omdat veel medewerkers niet goed weten hoe lang ze onder invloed zijn van alcohol, drugs en medicijnen, komt het vaak voor dat ze (bijvoorbeeld de volgende dag) tijdens het werk nog onder invloed zijn van middelen die ze in privétijd hebben genomen. Daarbij zijn de kosten van alcoholgebruik voor het bedrijfsleven ontzettend hoog. Hiervan is 25% ter herleiden naar ziekteverzuim en 75% naar productieverlies.

Om dit aan te pakken heeft Trafieq een online leermodule ontwikkeld over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen en de invloed op het functioneren op het werk.

Deze online leermodule is individueel te volgen op een zelf gekozen tijd en plaats. Geheel online en voor een aantrekkelijke prijs. In slechts een uurtje tijd worden deelnemers geïnformeerd en zich bewust van de invloed van alcohol, drugs en medicijnen op het functioneren op de werkvloer.

Neem voor meer informatie over de online leermodule contact op via advies@trafieq.nl of kijk op onze website

ADM - gesprekstechnieken

ADM-gebruik gesprekstechniekenAls vervolg op de training signaleren van ADM-gebruik op de werkvloer, biedt Trafieq ook de training Gesprekstechnieken ADM-gebruik aan.
In deze training worden de kennis over gespreksvaardigheden uitgebreid en nieuwe vaardigheden aangeleerd. De toepassing van de theorie staat centraal.

In de training wordt gewerkt met een trainingsacteur om het oefenen en demonstreren zoveel mogelijk op de praktijk af te stemmen.

Kijk voor meer informatie op onze website en neem vooral contact op via advies@trafieq.nl 
 

3-Partijencontract Consistent - individuele begeleiding

3 partijencontractWanneer gedragsproblemen het werk van de medewerker beïnvloeden, kan de werkgever zelf ook stappen ondernemen. Er zijn bedrijven die iemand direct (willen) ontslaan. Probleem opgelost zou je zeggen. Maar je kunt ook zeggen: we schorsen je tot je wat aan je probleem gedaan hebt, pas dan kun je terugkomen.

Aangetoond is dat het aanbieden van hulp voor zowel werknemer als werkgever de meeste voordelen heeft. De krappe arbeidsmarkt en het risico op verzuim spelen daarin een belangrijke rol, maar wat we ook vaak horen is dat de persoon in kwestie verder een goede werknemer is. Daarom is het aanbieden van individuele hulp of begeleiding voor veel werkgevers de meest geschikte en waardevolle oplossing.

Het 3-Partijencontract is een unieke methode om problemen rond verslaving en/of gedragsproblemen bij medewerkers aan te pakken. Het is een overeenkomst tussen werkgever, werknemer en een behandelaar van Trafieq. Er wordt snel en discreet gewerkt. De medewerker blijft in principe aan het werk, waardoor de dagelijkse routine van de medewerker blijft bestaan en dus niet wordt ziekgemeld. Een win-win situatie voor werknemer én werkgever.

Lees meer over het 3 partijencontract op de website of neem direct contact op met advies@trafieq.nl  

Lachgas - om te lachen?

lachgas cbr de speldDe satirische nieuwspagina De Speld zet zoals bekend haar lezers regelmatig op het verkeerde been. Dat gebeurde ook met het nieuwsbericht over dat het CBR de lachgasproef onderdeel maakt van het rijexamen. Wat lijkt op een serieus nieuwsbericht blijkt al lezend steeds hilarischer te worden: "De lachgasproef zal niet al te moeilijk worden. De examenkandidaat hoeft maar vijf ballonnen naar binnen te hijsen en moet dan proberen ongeschonden vijf kilometer op de snelweg af te leggen met daarna twee kilometer filerijden. Bij drie botsingen is de kandidaat gezakt."

Kun je grappen maken over zo'n toch wel serieus onderwerp? Jaarlijks gebeuren er namelijk honderden ongelukken waarbij lachgas een rol speelt. In de eerste tien maanden van dit jaar waren het er 595 en 21 daarvan hadden een dodelijke afloop. Dat is erg heftig. Je zou er maar bij betrokken zijn.. Of je dag in dag uit inspannen voor de verkeersveiligheid. Dan kan zo'n satirisch nieuwsbericht in precies het verkeerde keelgat schieten.

En toch kan humor een goede rol spelen in een proces van bewustwording. Door je op het verkeerde been te zetten, word je getriggerd om het artikel te lezen. Wij merken in onze trainingen en workshops dat humor en provocatief coachen in sommige gevallen een heel goed middel is om de gedachten op 'AAN' te krijgen. Met de overdrijving van het normaliseren van lachgasgebruik in het verkeer, kun je juist tot de conclusie komen dat het dus helemaal niet normaal is. De Speld laat met haar satirische nieuwsberichten 'ballonnetjes' op die mensen zelf mogen doorprikken.
 
Trafieq brengt mensen in beweging om meer verantwoordelijkheid te nemen voor veiligheid, vitaliteit, en verbinding. Kom ook in beweging! 
 
 
 
www.trafieq.nl | Contact | Facebook | Twitter | LinkedIn