Wegtransportverzekeraar ABW: “Beroepschauffeurs vinden voorlichting alcohol en drugs nuttig”

Wegtransportverzekeraar ABW: “Beroepschauffeurs vinden voorlichting alcohol en drugs nuttig”
////
 

logo

Trafieq Nieuwsbrief

Datum: 19 november 2023

Wegtransportverzekeraar ABW: “Afname in schades door trainingen ADM van 30 procent"

Beste , 

Dat ook de verzekeringsbranche alcohol en verkeer een ongewenste combinatie vindt, zal geen verrassing zijn. Op 14 januari van dit jaar sloot Trafieq een overeenkomst met ABW, verzekeraar van wegtransporteurs in Nederland. Sindsdien voerde Trafieq, in opdracht van ABW, al ruim 15 gedragsgerichte trainingen uit op het gebied van alcohol, drugs en medicijnen (ADM). De hoogste tijd om Marius van der Valk, senior adviseur Schadepreventie Wegtransport bij ABW en betrokken bij deze trainingen, naar zijn ervaringen te vragen.

Marius van der Valk - senior adviseur schadepreventie ABW verzekeringenMarius van der Valk: “ABW heeft een behoorlijk grote portefeuille in transportbedrijven. Dat varieert van het bedrijf dat de vuilniswagens in de stad exploiteert via de multinational die met tankwagens rondrijdt tot het familiebedrijf waar iedereen op vrijdagavond binnenkomt en zijn benen onder de keukentafel steekt. Kortom, van eenpitters tot vloten van zes-à zevenhonderd auto’s.

Ik analyseer bij klanten schades en denk mee bij schadepreventie – wat heb je voor schades en hoe kun je ze voorkomen? Maar preventie heeft ook met verzuim te maken en met menselijk gedrag. In dat verband ben ik mij breder gaan oriënteren dan mijn voorgangers deden. Met Trafieq ben ik in contact gekomen, omdat ik zag dat zij actief zijn in het maken van het beleid en voorlichting op het gebied van alcohol, drugs en medicijnen. Dat is best een belangrijk onderwerp voor chauffeurs. Waarbij ik absoluut niet wil zeggen dat er veel gedronken, gesnoven of geslikt wordt. Maar wél dat voorlichting heel belangrijk is. Vandaar dat we de samenwerking zijn aangegaan met Trafieq. Zij zijn tenslotte de specialist.”

Rij- en rusttijdenregeling geen goede invloed op gebruik van ADM
“Bij de beoordeling van bedrijven op preventiegebied merk je wel eens ‘dat er iets zou kunnen spelen’. Soms haal je dat uit schadecijfers, soms ‘proef’ je dat in het bedrijf. Ik trek ook de koelkast wel eens open – staat die vol met bier of cola? Aan de hand van deze informatie en wat ik van de ondernemer zelf hoor, adviseer ik om zo’n workshop ADM te doen of een leefstijltraining. Waar chauffeurs in het algemeen vrij terughoudend of kritisch zijn, is me opgevallen dat we van hen altijd heel positieve reacties krijgen. Opmerkingen als ‘leerzaam’, ‘netjes uitgelegd’ en ‘veel nieuwe informatie’ tonen aan dat ze het niet als belerend ervaren, maar juist als zeer nuttige voorlichting.” 

“Wat ons inmiddels wel duidelijk is geworden is dat de huidige rij- en rusttijdenregeling geen goede invloed heeft op het gebruik van middelen. Chauffeurs staan tegenwoordig tot veertien, vijftien uur stil en als je dan in het buitenland bent is de verleiding groot om met collega’s wat te gaan drinken. En ja, hoeveel neem je dan en wanneer stop je? De laatste jaren zien we ook een toename van de energydrinks. In de praktijk hebben we al schadegevallen gehad waarbij die een rol speelden. Energydrinks werken niet alleen verslavend, ze hebben ook een negatief effect op je nachtrust. Chauffeurs zijn zich vaak niet bewust van de gevolgen van ADM op hun lichaam, op korte en langere termijn. Ook dit soort informatie zit in de workshops van Trafieq.

Afname in schades door trainingen ADM van 30 procent
Marius van der Valk tot besluit: “Bij de bedrijven waar we actief zijn met preventie en goede chauffeurstrainingen, zien we een afname in het aantal schades van 30 procent. Dat is serieus geld. De module ADM heeft daar zeker aan bijgedragen.” 
 
  • Trafieq biedt verschillende Code 95 'leefstijlcursussen' aan, afgestemd op de transportsector. Het gaat onder meer om de workshop voorlichting ADM (1,5 uur) of de cursus leefstijl, een nascholingsdag van de Code 95-opleidingen. 
  • Via Trafieq is het ook mogelijk om aan de slag te gaan met: 
    • Kennissessies van 20 minuten die leidinggevenden kunnen geven aan hun teamleden
    • E-learning over ADM-gebruik
    • De 'awareness-kit' van Trafieq: campagnemateriaal zoals posters, leaflets, etc. 
  • ​Meer over het onderwerp ADM en verkeer leest u in een interview met onze directeur Harry Rienmeijer in de oktober-editie van het Magazine Transport en Logistiek.

Meer weten? Of direct aan de slag met uw eigen ADM-beleid?
Trafieq kan u hierbij ondersteunen! Neem vrijblijvend contact op met Anja Baijens via 030-3070203 of mail naar


 
www.trafieq.nl | Contact | Facebook | Twitter