Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Nieuwsbrief Trafieq januari 2023

Nieuwsbrief Trafieq januari 2023

Gewoontes

Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Goede voornemens, we kennen ze allemaal. Maar hoeveel mensen houden deze goede voornemens nu daadwerkelijk vol? En waar zit het hem nou in?

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen gedrag en een gewoonte. Hierin zit namelijk wel degelijk verschil. Het gedrag is in feite alle fysieke of mentale bewegingen en acties, dus dat wat we doen. Een gewoonte is een proces. Een proces dat wordt gevormd door logisch en volhardend gedrag in een bepaalde situatie. We spreken eigenlijk over gewoontes wanneer mensen hun gedrag herhalen in een bepaalde situatie. Gedrag wordt een gewoonte wanneer we een associatie maken tussen een situatie en gedrag, bijvoorbeeld bij stress gaan nagelbijten, of bij een film altijd popcorn bestellen. 


Je hebt goede gewoontes en slechte gewoontes. Helaas kunnen de laatste gemakkelijk overgaan in verslaving. Ook kan de meest simpele gewoonte zorgen voor de meest ernstige ongelukken in het verkeer. Denk bijvoorbeeld aan het opdoen van make up, langzamer rijden wanneer je een ongeluk passeert, maar ook het veelvuldig gebruiken van je richtingaanwijzer en zelfs keihard meeblèren met de muziek. Het kan allemaal aanleiding zijn tot afleiding en dus tot ongelukken.


Gewoonte begint dus bij gedrag. En laten we nu bij Trafieq vooral gericht zijn op gedragsverandering en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Mensen in beweging brengen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag, dat is ons motto. 


Kom ook in beweging en bekijk ons aanbod op www.trafieq.nl

Landelijke Trainersdag 2023

Donderdag 19 januari organiseerde Trafieq, in samenwerking met het CBR, de jaarlijkse Landelijke Trainersdag. Naast ontmoeting en verbinding is deze dag bedoeld voor deskundigheidsbevordering en inhoudelijke verdieping. Na alle ongezellige coronajaren konden we deze dag eindelijk weer fysiek met elkaar doorbrengen.

Daarom was het dan ook extra speciaal om met samen met alle trainers ons vertrekkend algemeen directeur Harry Rienmeijer in het zonnetje te zetten. Dat gebeurde met een lach en een traan. Mooi en ontroerend.

De dag had een gevarieerd programma. Zo waren er verschillende korte workshops en keken we naar de voorstelling SMART van theatergezelschap Matzer. Een indrukwekkende en inspirerende voorstelling met een actueel en universeel thema rondom bewust en verantwoord rijgedrag. Ook benieuwd naar deze voorstelling? Klik dan op deze link.

Op de agenda

Gratis Masterclass 'Alcohol, Drugs en Medicijnen'

Gratis online Masterclass 'Aan de slag met gedrag'

Gratis online Masterclass 'ADM-beleid'
Online training 'Wer
kgeluk'

‍16 februari 2023

16 maart 2023

13 april 2023

10 mei 2023

‍Kijk voor meer informatie op onze website.

Gratis Masterclass 'Alcohol, drugs & medicijnen'

Werken onder invloed komt helaas vaak voor. Meestal zijn werknemers zich daar niet eens bewust van: ze hebben onvoldoende kennis van de effecten van alcohol, drugs en medicijnen. Het gevolg? Op zondagavond gezellig uit eten en op maandag met restalcohol in het lichaam aan het werk.

Het voorkomen van alcohol-, drugs- en medicijngebruik op de werkvloer levert veel op. Als organisatie creëer je een veilige werkomgeving, maar je verbetert ook de vitaliteit van medewerkers. Dat heeft vervolgens een positieve invloed op de productiviteit en het verzuim. Na deze Masterclass Alcohol, Drugs en Medicijnen (ADM) weten werknemers hoe ze kunnen voorkomen dat ze onder invloed aan het werk gaan. 


Deze Masterclass Alcohol, Drugs en Medicijnen is voor iedereen die meer wil weten over de meest gebruikte middelen, de werking ervan en de effecten op het functioneren. 

 

Kijk voor meer informatie op onze website.


Gratis online Masterclass Aan de slag met Gedrag

Elk jaar nemen talloze mensen zich voor om hun gedrag te veranderen. Je hoort overal over ‘goede voornemens’, zoals stoppen met roken en minder alcohol drinken, meer bewegen en afvallen, assertiever zijn en beter grenzen aangeven. Prachtige voornemens waar we ijverig aan beginnen, maar die na een paar weken toch in de prullenbak belanden. Wat maakt het zo moeilijk om ons gedrag te veranderen?

Tijdens de Masterclass ‘Aan de slag met gedrag’ krijg je inzicht in de theorieën rondom gedrag en de meest voorkomende valkuilen die spelen bij gedragsverandering. Ook komt tijdens deze masterclass het veranderen van (on)wenselijk gedrag van groepen mensen in de openbare ruimte of in relatie tot maatschappelijke thema’s aan bod. Voorbeelden hiervan zijn publieke campagnes zoals BOB, maar ook individuele interventies zoals de aanpak van schuldsanering. Tot slot; wat voor invloed heb je als werkgever op het gedrag van werknemers of op het gedrag van doelgroepen van jouw organisatie?

Deze online Masterclass is geschikt voor iedereen die zich wil verdiepen het gedrag van mensen en hoe je gedragsverandering teweeg kan brengen door middel van verschillende modellen en theorieën. De Masterclass is interessant voor organisaties die veel met gedrag te maken hebben.

 

Kijk voor meer informatie op onze website.

Rijwaardigheid vergroot veiligheid

Iedereen die rijdt, doet weleens iets onhandigs in het verkeer. Maar sommige mensen zoeken structureel naar risico’s. Van een kort lontje tot middelengebruik tijdens nachtritten. In het verkeer kom je van alles tegen. Er ontstaan dan ook geregeld onveilige situaties en ongevallen. Trafieq schreef hierover een artikel in Nieuwsbrief Transport. Nieuwsgierig? Ga naar onze website en klik op de link.

Wist je dat....


...je over het veranderen van een gewoonte gemiddeld 66 dagen doet?

 

...de ochtend het beste moment is om met een nieuwe gewoonte te starten?

 

...ongeveer 30% van de mensen goed is in het aannemen van nieuwe gewoontes?


Trafieq educatie en advies

Bergweg 173a I 3707 AC Zeist I 030 - 30 70 200 I   I www.trafieq.nl