Jaarverslag Trafieq 2021
Groeien en bloeien
Voorwoord

Niemand kijkt vreemd op als men zegt: 2021 was een zeer bewogen jaar, corona heeft een enorme impact gehad op onze organisatie en heeft dat nog steeds. Naast de lockdowns en het stilvallen van nagenoeg alle activiteiten hebben we veel zorg besteed aan medewerkers en freelance trainers. We zijn erg blij dat geen enkele medewerker of freelancer door corona de noodzaak heeft ervaren om onze organisatie te verlaten.
Het gevolg van een crisis zoals de coronacrisis zou verlammend hebben kunnen werken. Kijken we echter terug op 2021 dan hebben we enorm veel ontwikkeling doorgemaakt.
Sommige daarvan zijn eerder ingezet, zoals de certificeringen van de ISO norm 9001 (kwaliteit) en 27001 (informatiebeveiliging). Maar de meeste zijn ingezet en afgerond in 2021. Denk daarbij aan het realiseren van een nieuwe website, een nieuwe huisstijl, de verhuizing naar een nieuw gebouw en het aanpassen van de organisatiestructuur. We hebben ook onze diensten op de drie pijlers vitaliteit, veiligheid en verbinding weten uit te breiden. Denk aan de cursus Fysieke belasting voor beroepschauffeurs in het kader van de Code 95 bijscholingen of aan de Workshop Lachgas voor gebruikers en de bijbehorende train-de-trainer die we samen met Stichting Werk + Alcohol en Drugs hebben ontwikkeld.
Trafieq educatie en advies blijkt ook in crisistijd een wendbare en weerbare organisatie en dat stemt ons hoopvol voor de toekomst. Een toekomst waar we alweer helemaal in zitten.
Harry Rienmeijer, directeur
874
12
10
5000
In 2021 heeft Trafieq meer dan 12 nieuwe projecten ontwikkeld. Ondanks Corona zijn we blijven innoveren.
874
12
10
5000
In 2021 heeft Trafieq meer dan 12 nieuwe projecten ontwikkeld. Ondanks Corona zijn we blijven innoveren.
Onze thema's
Veiligheid in 2021
Bekijk
Vanuit de actualiteit weten we dat veiligheid nooit teveel aandacht kan krijgen. Veiligheid is dan ook een belangrijk thema binnen Trafieq. Veiligheid van onze medewerkers in relatie tot deelnemers en uiteraard ook de veiligheid binnen onze eigen onderneming. Hierbij hebben we zowel aandacht voor fysieke veiligheid alsook mentale veiligheid.
Trafieq beschikt over een externe vertrouwenspersoon. Hier hebben we in 2021 in een bijeenkomst en in individuele gesprekken de aandacht op gevestigd. Daarnaast hebben we in 2021 een Protocol grensoverschrijdend gedrag Trafieq ontwikkeld. Er is in 2021 één melding geweest bij de interne vertrouwenspersoon.
Vitaliteit in 2021
Bekijk
Onze collega’s zijn ons belangrijkste kapitaal. Daarom besteedt Trafieq veel aandacht aan vitaliteit van de medewerkers. In 2021 is een start gemaakt met een vitaliteitsbeleid. Dit beleid wordt in het eerste kwartaal van 2022 aan de personeelsvertegenwoordigers voorgelegd en moet zijn beslag krijgen vanaf begin tweede kwartaal 2022. Er zijn inmiddels al activiteiten rond vitaliteit opgestart. Trafieq is in het najaar van 2021 gestart met de procedure voor het keurmerk Vitaal bedrijf. Ook hebben we in 2021 de wil uitgesproken om een preventiemedewerker te werven begin 2022.
Toen de tweede lockdown kwam, hebben we thuiswerkende medewerkers ondersteund om het thuiswerken zo makkelijk mogelijk te maken. We stelden verschillende middelen beschikbaar om het werken niet alleen makkelijker te maken, maar ook om (RSI-gerelateerde) klachten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan verstelbare werkkrukken en stoelen, extra Wi-Fi extenders en extra beeldschermen.
Tweewekelijks hebben we open online bijeenkomsten gehouden om te praten over de gevolgen van Corona voor individuele medewerkers. De deelname varieerde van 10 tot 40 medewerkers.
Verbinding in 2021
Bekijk
De relatie met onze collega’s is voor ons erg belangrijk. Om die reden is de personeelsvergadering ingesteld. Al bleek er bij het medewerkerstevredenheidsonderzoek van 2019 geen grote behoefte te bestaan bij de grootste groep medewerkers. We hebben in 2021 twee personeelsvergaderingen georganiseerd waar op een zestal onderwerpen advies is gevraagd aan de medewerkers. Op basis van de signalen en het advies van medewerkers is in december 2021 besloten de personeelsvertegenwoordiging anders te organiseren. Dit heeft geresulteerd in de volgende keuzes:
- Het loskoppelen van het trainersoverleg en personeelsvergadering en duidelijk maken dat aanwezigheid bij de personeelsvergadering niet verplicht is en er niemand op wordt aangekeken.
- Er worden geen personeelsvergaderingen meer op voorhand gepland. Er is de mogelijkheid om deze alsnog te plannen als het echt belangrijk is. Dat kan door zowel medewerkers, als door de directie.
- De directie kan meerdere keren per jaar online een personeelspeiling voorleggen bij belangrijke besluiten. Deze gelden als personeelsvergadering. Waar nodig wordt de peiling vergezeld met uitleg en achtergrond of wordt er desgewenst een online meeting/spreekuur voor verhelderende vragen gepland. Een peiling heeft een tijdsduur van twee weken. Na de deadline koppelt de directie terug wat de uitkomsten zijn en wat ze ermee gaan doen.
Partners
Trafieq is nieuwe samenwerkingen aangegaan en heeft bestaande samenwerkingsverbanden verder aangehaald. Zo is de samenwerking met CZ bedrijfszorg, ABW verzekeringen, Vias en de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland opgestart.
Trafieq is een belangrijk donateur/sponsor van Stichting Werk + Alcohol en Drugs (WAD). De algemeen directeur van Trafieq, Harry Rienmeijer, is bestuurslid van de stichting. Samen met Stichting WAD zijn twee interventies rond lachgas ontwikkeld. De Workshop Lachgas voor eindgebruikers en de Train-de-trainer voor professionals, voor de uitvoering van deze zelfde workshop. Daarnaast is Trafieq structureel sponsor van het muziekfestival "Into The Great Wide Open" middels een lidmaatschap van de Vuurtorenwachters (de club van vrienden van…).
In december 2021 is ter herinnering aan Ellen Buma, een medewerker die ons eind 2020 is ontvallen, een jaarlijkse schenking aan goede doelen vastgesteld. In 2021 konden de nabestaanden van deze collega het goede doel bepalen en is de schenking gegaan naar Pink Ribbon. Jaarlijks wordt er in december uit naam van Ellen Buma een schenking gedaan aan steeds een ander goed doel.
Kwaliteit in 2021
Bekijk
Het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit is altijd onze belangrijkste drijfveer geweest. In 2021 is Trafieq gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteit) en 27001 (bescherming gegevens). Daarnaast is Trafieq lid geworden van de NRTO en zijn we gestart om ook door het NRTO gecertificeerd te worden. Hierbij is het hebben van de certificering niet het primaire doel. Het doel voor Trafieq is het voortdurend blijven verbeteren van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en het tonen van de geleverde kwaliteit aan stakeholders en de maatschappij.
Gedragsverandering is één van de belangrijkste expertises die we als Trafieq in huis hebben. Als je je richt op gedragsverandering is het belangrijk om ook aan te kunnen tonen dat het gewenste gedrag is bereikt. Hiertoe voert Trafieq effectmetingen uit die voor onze klanten worden vertaald in overzichtelijke effectrapportages. Sinds 2013 voeren we deze effectmetingen online uit onder onze cursisten van de gedragscursussen LEMA, EMA en EMG. Voor de cursisten is de effectmeting eenvoudig in gebruik, waardoor de deelnamebereidheid en daarmee respons (gelukkig) hoog is. Dit levert ons waardevolle kwalitatieve en kwantitatieve informatie op over het effect van onze gedragstrainingen.
Wat nieuw is, is dat onze trainers sinds 2021 toegang hebben tot een persoonlijk online dashboard. Hierin hebben zij (geanonimiseerd) inzicht in de effecten van de gedragscursussen die zij hebben verzorgd en in hoe de cursisten de trainer hebben ervaren. Waardevolle informatie om te bljven leren van wat beter kan en het kennisnemen van de hoge waardering en complimenten.
Samen met onze trainers hebben we de juiste ingrediënten om te werken aan voortdurende verbetering van kwaliteit, zowel van onze trainers als van onze cursussen. Onze trainers krijgen op deze manier waardevolle input voor hun persoonlijk ontwikkelplan en onze cursisten zijn ervan verzekerd dat ze altijd de beste trainer krijgen. Win-win-win!
Binnen Trafieq wordt er voortdurend gewerkt aan kwaliteit en opleiding. Zo volgen al onze trainers een vorm van intervisie of coaching en is er continue nascholing. Afgelopen periode is er ook fors geïnvesteerd in een nascholing rond gedragsverandering, de kern van ons werk.
Veiligheid in 2021
Bekijk
Vanuit de actualiteit weten we dat veiligheid nooit teveel aandacht kan krijgen. Veiligheid is dan ook een belangrijk thema binnen Trafieq. Veiligheid van onze medewerkers in relatie tot deelnemers en uiteraard ook de veiligheid binnen onze eigen onderneming. Hierbij hebben we zowel aandacht voor fysieke veiligheid alsook mentale veiligheid.
Trafieq beschikt over een externe vertrouwenspersoon. Hier hebben we in 2021 in een bijeenkomst en in individuele gesprekken de aandacht op gevestigd. Daarnaast hebben we in 2021 een Protocol grensoverschrijdend gedrag Trafieq ontwikkeld. Er is in 2021 één melding geweest bij de interne vertrouwenspersoon.
Vitaliteit in 2021
Bekijk
Onze collega’s zijn ons belangrijkste kapitaal. Daarom besteedt Trafieq veel aandacht aan vitaliteit van de medewerkers. In 2021 is een start gemaakt met een vitaliteitsbeleid. Dit beleid wordt in het eerste kwartaal van 2022 aan de personeelsvertegenwoordiging voorgelegd en moet zijn beslag krijgen vanaf begin tweede kwartaal 2022. Er zijn inmiddels al activiteiten rond vitaliteit opgestart. Trafieq is in het najaar van 2021 gestart met de procedure voor het keurmerk Vitaal bedrijf. Ook hebben we in 2021 de wil uitgesproken om een preventiemedewerker te werven begin 2022.
Toen de tweede lockdown kwam, hebben we thuiswerkende medewerkers ondersteund om het thuiswerken zo makkelijk mogelijk te maken. We stelden verschillende middelen beschikbaar om het werken niet alleen makkelijker te maken, maar ook om (RSI-gerelateerde) klachten te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan verstelbare werkkrukken of -stoelen, extra Wi-Fi extenders en extra beeldschermen.
Tweewekelijks hebben we open online bijeenkomsten gehouden om te praten over de gevolgen van Corona voor individuele medewerkers. Deelname varieerde van 10 tot 40 medewerkers.
Verbinding in 2021
Bekijk
De relatie met onze collega’s is voor ons erg belangrijk. Om die reden is de personeelsvergadering ingesteld. Al bleek er bij het medewerkerstevredenheidsonderzoek van 2019 geen grote behoefte te bestaan bij de grootste groep medewerkers. We hebben in 2021 twee personeelsvergaderingen georganiseerd waar op een zestal onderwerpen advies is gevraagd aan de medewerkers. Op basis van de signalen en het advies van medewerkers is in december 2021 besloten de personeelsvertegenwoordiging anders te organiseren. Dit heeft geresulteerd in de volgende keuzes:
- Het loskoppelen van het trainersoverleg en personeelsvergadering en duidelijk maken dat aanwezigheid bij de personeelsvergadering niet verplicht is en er niemand op wordt aangekeken.
- Er worden geen personeelsvergaderingen meer op voorhand gepland. Er is de mogelijkheid om deze alsnog te plannen als het echt belangrijk is. Dat kan door zowel medewerkers, als door de directie.
- De directie kan meerdere keren per jaar online een personeelspeiling voorleggen bij belangrijke besluiten. Deze gelden als personeelsvergadering. Waar nodig wordt de peiling vergezeld met uitleg en achtergrond of wordt er desgewenst een online meeting/spreekuur voor verhelderende vragen gepland. Een peiling heeft een tijdsduur van twee weken. Na de deadline koppelt de directie terug wat de uitkomsten zijn en wat ze ermee gaan doen.
Partners
Trafieq is nieuwe samenwerkingen aangegaan en heeft bestaande samenwerkingsverbanden verder aangehaald. Zo is de samenwerking met CZ bedrijfszorg, ABW verzekeringen, Vias en de samenwerking met Veilig Verkeer Nederland opgestart.
Trafieq is een belangrijk donateur/sponsor van Stichting Werk + Alcohol en Drugs (WAD). De algemeen directeur van Trafieq, Harry Rienmeijer, is bestuurslid van de stichting. Samen met Stichting WAD zijn twee interventies rond lachgas ontwikkeld. De Workshop Lachgas voor eindgebruikers en de Train-de-trainer voor professionals, voor de uitvoering van deze zelfde workshop. Daarnaast is Trafieq structureel sponsor van het muziekfestival "Into The Great Wide Open" middels een lidmaatschap van de Vuurtorenwachters (de club van vrienden van…).
In december 2021 is ter herinnering aan Ellen Buma, een medewerker die ons eind 2020 is ontvallen, een jaarlijkse schenking aan goede doelen vastgesteld. In 2021 konden de nabestaanden van deze collega het goede doel bepalen en is de schenking gegaan naar Pink Ribbon. Jaarlijks wordt er in december uit naam van Ellen Buma een schenking gedaan aan steeds een ander goed doel.
Kwaliteit in 2021
Bekijk
Het leveren van de hoogst mogelijke kwaliteit is altijd onze belangrijkste drijfveer geweest. In 2021 is Trafieq gecertificeerd voor ISO 9001 (kwaliteit) en 27001 (bescherming gegevens). Daarnaast is Trafieq lid geworden van de NRTO en zijn we gestart om ook door het NRTO gecertificeerd te worden. Hierbij is het hebben van de certificering niet het primaire doel. Het doel voor Trafieq is het voortdurend blijven verbeteren van de kwaliteit van de bedrijfsvoering en het tonen van de geleverde kwaliteit aan stakeholders en de maatschappij.
Gedragsverandering is één van de belangrijkste expertises die we als Trafieq in huis hebben. Als je je richt op gedragsverandering is het belangrijk om ook aan te kunnen tonen dat het gewenst gedrag is bereikt. Hiertoe voert Trafieq effectmetingen uit die voor onze klanten die worden vertaald in overzichtelijke effectrapportages. Sinds 2013 voeren we deze effectmetingen online uit onder onze cursisten van de gedragscursussen LEMA, EMA en EMG. Voor de cursisten is de effectmeting eenvoudig in gebruik, waardoor de deelnamebereidheid en daarmee respons (gelukkig) hoog is. Dit levert ons waardevolle kwalitatieve en kwantitatieve informatie op over het effect van onze gedragstrainingen.
Wat nieuw is, is dat onze trainers sinds 2021 toegang hebben tot een persoonlijk online dashboard. Hierin hebben zij (geanonimiseerd) inzicht in de effecten van de gedragscursussen die zij hebben verzorgd en in hoe de cursisten de trainer hebben ervaren.Waardevolle informatie om te bljven leren van wat beter kan en het kennisnemen van de hoge waardering en complimenten.
Samen met onze trainers hebben we de juiste ingrediënten om te werken aan voortdurende verbetering van kwaliteit, zowel van onze trainers als van onze cursussen. Onze trainers krijgen op deze manier waardevolle input voor hun persoonlijk ontwikkelplan en onze cursisten zijn ervan verzekerd dat ze altijd de beste trainer krijgen. Win-win-win!
Binnen Trafieq wordt er voortdurend gewerkt aan kwaliteit en opleiding. Zo volgen al onze trainers een vorm van intervisie of coaching en is er continue nascholing. Afgelopen periode is er ook fors geïnvesteerd in een nascholing rond gedragsverandering, de kern van ons werk.
Trafieq Academie
Trafieq heeft haar educatieve dienstverlening in 2021 uitgebreid met onder meer een cursus Stoppen met roken, de trainingen Aan de slag met gedrag, Van werkdruk naar werkgeluk, de training gecombineerd met coaching Vitaal op Weg en de workshop Lachgas.
Om deze uitbreiding meer gezicht en structuur te geven is de Trafieq Academie in het leven geroepen. De Academie organiseert trainingen, workshops, cursussen in een blended leeromgeving waarbij ook e-learnings worden ingezet. Dit doen we met een selecte groep trainers in onze, eveneens uitgebreide, pool van professionals.
Tot 2021 zijn de educatieve maatregelen maatgevend geweest voor de inrichting van de organisatie van ons werk. Door onze interne personeelsstructuur en werkprocessen te herorganiseren kan Trafieq flexibel en effectief reageren op de diversiteit aan nieuwe klantvragen.
-
Trafieq heeft ons uitstekend geholpen bij het opstellen van een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid. Er is een juridisch getoetst beleid opgeleverd, waarin rekening is gehouden met de belangen, rechten en plichten van zowel management als medewerkers.
Kuipers Logistics -
De online kennisquiz over ADM van Trafieq was een mooie manier voor de collega's om op een laagdrempelige manier kennis te nemen over ADM én was een ijsbreker voor verdiepende gesprekken tussen de collega's erover. Een goede bewustmaker!
Deelnemer kennisquiz -
Als Stichting NLVI gaan veiligheid, gezondheid en welzijn ons zeer ter harte en daarom zijn we blij met de steun van onze partner Trafieq die hierin nu en in de toekomst een belangrijke bijdrage levert.
Stichting NLVI -
We werken al enkele jaren naar volle tevredenheid én met plezier samen met Trafieq. Samenwerking moet van twee kanten komen en bij Trafieq ervaren we dat ook als zodanig. We hebben mooie resultaten kunnen boeken op het gebied van schadepreventie door de trainingen over leefstijl en voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.
ABW Verzekeringen
-
Trafieq heeft ons uitstekend geholpen bij het opstellen van een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid. Er is een juridisch getoetst beleid opgeleverd, waarin rekening is gehouden met de belangen, rechten en plichten van zowel management als medewerkers.
Kuipers Logistics -
De online kennisquiz over ADM van Trafieq was een mooie manier voor de collega's om op een laagdrempelige manier kennis te nemen over ADM én was een ijsbreker voor verdiepende gesprekken tussen de collega's erover. Een goede bewustmaker!
Deelnemer kennisquiz -
Als Stichting NLVI gaan veiligheid, gezondheid en welzijn ons zeer ter harte en daarom zijn we blij met de steun van onze partner Trafieq die hierin nu en in de toekomst een belangrijke bijdrage levert.
Stichting NLVI -
We werken al enkele jaren naar volle tevredenheid én met plezier samen met Trafieq. Samenwerking moet van twee kanten komen en bij Trafieq ervaren we dat ook als zodanig. We hebben mooie resultaten kunnen boeken op het gebied van schadepreventie door de trainingen over leefstijl en voorlichting over het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen.
ABW Verzekeringen
Test je kennis!
Wat weet jij over middelengebruik, signalering, leefstijl en meer onderwerpen waar Trafieq zich op richt?
Doe de quiz en maak kans op een gratis training, workshop of adviesgesprek!
Trainers aan het woord

De deelnemer
Een jonge startende ondernemer (24 jaar) kwam vol frustratie de EMA binnen. Al een jaar geen rijbewijs, gepakt voor blowen én alcohol. Honderden euro’s boete...
Een jonge startende ondernemer (24 jaar) kwam vol frustratie de EMA binnen. Al een jaar geen rijbewijs, gepakt voor blowen én alcohol. Honderden euro’s boete.
Momenteel zat hij al 1,5 jaar in het onderzoek waaruit de volgende controle zou aangeven of hij zijn rijbewijs weer terug kreeg. Hij gaf aan iedere dag te blowen en kon geen maat houden met alcohol. Als ondernemer in corona tijd ontbrak het hem aan dagritme en structuur. Hij was rigoureus gestopt met alles. Naar zijn zeggen werd hij gedwongen dit te doen.
Hij werd gecomplimenteerd om zijn verantwoordelijkheid om naar de les te komen. Hij werd gezien en gehoord; zijn boosheid, frustratie en de onderliggende angst.
Na alle informatie op de eerste dag, werd hij al wat rustiger en gaf hij aan dat zijn gedrag toch best zorgwekkend was. Hij had immers de gewoonte om na wat biertjes en jointjes gewoon te rijden.
Hij trok ook de parallel naar zijn ambitie als ondernemer. Er ontstond een intrinsieke wens om te veranderen. We onderzochten samen welke situaties uitdagend voor hem waren om niet te drinken en rijden. Hij leerde hoe hij met mildheid naar zichzelf kon kijken en dat voor hem het subbiet stoppen op wilskracht niet de oplossing was. Reguleren en verantwoordelijkheid nemen paste hem wel.
Naarmate de druk van het "niet mogen" eraf was ontdekte hij gedurende de lessen dat het "niet mogen" verschoof naar "niet willen". Met het oude gedrag kon hij simpelweg niet zijn ambitie realiseren.
In het eindgesprek trof ik een frisse energieke ondernemer. Vol met plannen, leads en opdrachten. Dankbaar voor de EMA en dat de gehele situatie zijn ogen geopend had. De winst was zelfbewustzijn en een actieve gedragsverandering.

De trainer
Bij een terugblik op het afgelopen jaar is het belangrijk om te weten hoe de mensen die de educatieve maatregelen uitvoeren het jaar hebben ervaren...
Bij een terugblik op het afgelopen jaar is het belangrijk om te weten hoe de mensen die de educatieve maatregelen uitvoeren het jaar hebben ervaren.
Natuurlijk komen we dan uit bij alle aanpassingen en veranderingen die Covid-19 van ons verlangde. Het vroeg veel energie van de mensen die betrokken waren bij de uitvoering van de cursussen.
Beveiligers die mondkap-politieagenten worden en continu de dwarsdenkers en vrijheidsstrijders onder de cursisten moesten corrigeren.
Als trainer is het zoeken naar een evenwicht tussen verdriet, boosheid, angst en blijheid als je gevraagd wordt om een hele dag in de zaal met mondkapjes op te trainen.
Door het aanpassen van werkvormen en een ouderwets schoolse opstelling was het opletten dat dit niet ten koste ging van een positieve beleving van de cursus. Net zoals in het onderwijs leefde er bij sommige trainers ook de angst voor besmetting en zelf ernstig ziek worden.
Als je terugkijkt en je zet een andere bril op, zie je ook andere dingen. Er is een e-learning module ontwikkeld, er waren diepgaande intervisies via Zoom, Mieke en Lysanne van de planning maakten het onmogelijke waar door voor continuïteit te zorgen bij de vele zieken, trainers steunden elkaar onderling door trainingen over te nemen en de laatste landelijke trainersdag was een voorbeeld van hoe het management zich heeft aangepast aan online werken.
Het was afwisselend, energiek en leerzaam. Last but not least: we hebben met deze groep trainers een enorme achterstand weggewerkt. Een klasseprestatie!

De leercurve
In de training zitten veel jonge gasten. Snel rijden is de norm en dan natuurlijk sneller dan het maximum geldend op die weg...
In de training zitten veel jonge gasten. Snel rijden is de norm en dan natuurlijk sneller dan het maximum geldend op die weg. Jonge mensen waarvan er een aantal ook ondernemer is. En ja tijd = geld.
Bij het onderdeel snel rijden en de tijdwinst die je erbij haalt was het een grote verrassing dat sneller rijden maar een paar minuten tijdwinst opleverde. Hij was oprecht verrast en ook verbouwereerd! Zo van: heb ik dat de hele tijd voor (bijna) niets gedaan.
De volgende trainingsdag kwam hij met de uitspraak: "Al win je, je verliest toch!"
Op de vraag wat hij daarmee bedoelde zei hij: "Ook al win ik er iets tijd mee, kijk mij nu hier zitten. Dit kost me vier dagen die ik niet (compleet) kan werken!"
Een andere oplettende deelnemer merkte op dat hij dat vast en zeker zou onthouden. Zijn naam is namelijk... Alwin.
Trainers aan het woord

De deelnemer
Een jonge startende ondernemer (24 jaar) kwam vol frustratie de EMA binnen. Al een jaar geen rijbewijs, gepakt voor blowen én alcohol. Honderden euro’s boete...
Een jonge startende ondernemer (24 jaar) kwam vol frustratie de EMA binnen. Al een jaar geen rijbewijs, gepakt voor blowen én alcohol. Honderden euro’s boete.
Momenteel zat hij al 1,5 jaar in het onderzoek waaruit de volgende controle zou aangeven of hij zijn rijbewijs weer terug kreeg. Hij gaf aan iedere dag te blowen en kon geen maat houden met alcohol. Als ondernemer in corona tijd ontbrak het hem aan dagritme en structuur. Hij was rigoureus gestopt met alles. Naar zijn zeggen werd hij gedwongen dit te doen.
Hij werd gecomplimenteerd om zijn verantwoordelijkheid om naar de les te komen. Hij werd gezien en gehoord; zijn boosheid, frustratie en de onderliggende angst.
Na alle informatie op de eerste dag, werd hij al wat rustiger en gaf hij aan dat zijn gedrag toch best zorgwekkend was. Hij had immers de gewoonte om na wat biertjes en jointjes gewoon te rijden.
Hij trok ook de parallel naar zijn ambitie als ondernemer. Er ontstond een intrinsieke wens om te veranderen. We onderzochten samen welke situaties uitdagend voor hem waren om niet te drinken en rijden. Hij leerde hoe hij met mildheid naar zichzelf kon kijken en dat voor hem het subbiet stoppen op wilskracht niet de oplossing was. Reguleren en verantwoordelijkheid nemen paste hem wel.
Naarmate de druk van het "niet mogen" eraf was ontdekte hij gedurende de lessen dat het "niet mogen" verschoof naar "niet willen". Met het oude gedrag kon hij simpelweg niet zijn ambitie realiseren.
In het eindgesprek trof ik een frisse energieke ondernemer. Vol met plannen, leads en opdrachten. Dankbaar voor de EMA en dat de gehele situatie zijn ogen geopend had. De winst was zelfbewustzijn en een actieve gedragsverandering.

De trainer
Bij een terugblik op het afgelopen jaar is het belangrijk om te weten hoe de mensen die de educatieve maatregelen uitvoeren het jaar hebben ervaren...
Bij een terugblik op het afgelopen jaar is het belangrijk om te weten hoe de mensen die de educatieve maatregelen uitvoeren het jaar hebben ervaren.
Natuurlijk komen we dan uit bij alle aanpassingen en veranderingen die Covid-19 van ons verlangde. Het vroeg veel energie van de mensen die betrokken waren bij de uitvoering van de cursussen.
Beveiligers die mondkap-politieagenten worden en continu de dwarsdenkers en vrijheidsstrijders onder de cursisten moesten corrigeren.
Als trainer is het zoeken naar een evenwicht tussen verdriet, boosheid, angst en blijheid als je gevraagd wordt om een hele dag in de zaal met mondkapjes op te trainen.
Door het aanpassen van werkvormen en een ouderwets schoolse opstelling was het opletten dat dit niet ten koste ging van een positieve beleving van de cursus. Net zoals in het onderwijs leefde er bij sommige trainers ook de angst voor besmetting en zelf ernstig ziek worden.
Als je terugkijkt en je zet een andere bril op, zie je ook andere dingen. Er is een e-learning module ontwikkeld, er waren diepgaande intervisies via Zoom, Mieke en Lysanne van de planning maakten het onmogelijke waar door voor continuïteit te zorgen bij de vele zieken, trainers steunden elkaar onderling door trainingen over te nemen en de laatste landelijke trainersdag was een voorbeeld van hoe het management zich heeft aangepast aan online werken.
Het was afwisselend, energiek en leerzaam. Last but not least: we hebben met deze groep trainers een enorme achterstand weggewerkt. Een klasseprestatie!

De leercurve
In de training zitten veel jonge gasten. Snel rijden is de norm en dan natuurlijk sneller dan het maximum geldend op die weg...
In de training zitten veel jonge gasten. Snel rijden is de norm en dan natuurlijk sneller dan het maximum geldend op die weg. Jonge mensen waarvan er een aantal ook ondernemer is. En ja tijd = geld.
Bij het onderdeel snel rijden en de tijdwinst die je erbij haalt was het een grote verrassing dat sneller rijden maar een paar minuten tijdwinst opleverde. Hij was oprecht verrast en ook verbouwereerd! Zo van: heb ik dat de hele tijd voor (bijna) niets gedaan.
De volgende trainingsdag kwam hij met de uitspraak: "Al win je, je verliest toch!"
Op de vraag wat hij daarmee bedoelde zei hij: "Ook al win ik er iets tijd mee, kijk mij nu hier zitten. Dit kost me vier dagen die ik niet (compleet) kan werken!"
Een andere oplettende deelnemer merkte op dat hij dat vast en zeker zou onthouden. Zijn naam is namelijk... Alwin.
Wat brengt 2022?
Wat gaat 2022 brengen? In het filmpje hieronder blikken directeuren Harry Rienmeijer en Robert Mazier vooruit.