Skip to main content

Alcoholslot: is het echt een oplossing?

Alcoholslot: is het echt een oplossing?

Anja de Crom | 11 februari 2025

Als je moet rijden, mag je geen druppel alcohol drinken. Dat vindt 84% van de Nederlanders, volgens een recente enquête in opdracht van Fonds Slachtofferhulp. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen echt niet meer achter het stuur kruipen als ze gedronken hebben? Is een alcoholslot de oplossing?

De Tweede Kamer vindt van wel: bij de stemming over de motie over het zo snel mogelijk laten ingaan van het alcoholslot, stemden vrijwel alle kamerleden vóór. 

Als je meer wilt weten over hoe een alcoholslot werkt... dan kom je bij Trafieq! Onze trainer Jos werd geïnterviewd door Bert Kranenbarg voor het programma Bertop5 van Radio 5. Jos verzorgt onder andere de Educatieve Maatregelen rondom rijden onder invloed: verplichte cursussen die je moet volgen als je bent aangehouden met een te hoog alcoholpromillage en/of onder invloed van drugs.

Ruim 4000 deelnemers

"Tussen 2011 en 2015 kon het alcoholslot bij mensen opgelegd worden, en in die tijd hebben 4.127 mensen deelgenomen aan het alcoholslotprogramma," vertelt Jos in Bertop5. 
Deelnemers moesten een aparte code op het rijbewijs aanvragen, een alcoholslot laten inbouwen bij een erkende garage en dan twee jaar met dat alcoholslot rondrijden.

"Er waren twee methodes: voor het starten blazen, en boven de 0,2 promille startte de auto niet," legt Jos uit. "Tijdens het rijden kon er binnen een uur na vertrek een paar keer een signaal komen, dan moest je binnen 12 minuten blazen. Deed je dat niet, dan werd de auto geblokkeerd na de eerstvolgende keer dat je gestopt was en weer wilde starten. Dan moest hij bij de garage gedeblokkeerd worden."

In 2015 sneuvelde het alcoholslot nadat de Raad van State (onder andere) juridische vraagtekens plaatste bij de hoge kosten van het inbouwen. Inmiddels zijn we tien jaar verder. Het aantal doden door drank in het verkeer is sinds 2016 verviervoudigd. Het argument dat het alcoholslot onevenredig duur is, is intussen achterhaald: veel auto's beschikken al over de mogelijkheid om een alcoholslot in te bouwen, en onderzoeken laten zien dat het alcoholslot werkt, mits je het combineert met maatregelen zoals de Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer. 

Stok achter de deur

Volgens Jos past het alcoholslot prima dan ook binnen de maatregelen die er al zijn in Nederland: "Het rijbewijs is een vergunning, en als mensen met een sloot alcohol op achter het stuur gaan zitten, dan moet je je afvragen of die vergunning nog verantwoord is. Met de maatregelen bieden we mensen de keuze om het anders te gaan doen. Er is een groep bij wie dat niet lukt. Voor die groep is het een goede oplossing."

Het alternatief is een onderzoek door een psychiater, waarin de rijgeschiktheid wordt beoordeeld. "Dan heb je het niet zelf in de hand," zegt Jos. "Met een alcoholslot wel, dat biedt een stok achter de deur en een mogelijkheid om er iets aan te doen. Ik hoor mensen zelf ook zeggen dat het ze een extra motivatie geeft om het zelf in de hand te hebben. Ook als het gaat om restalcohol." Restalcohol, legt Jos uit, is de alcohol die je de volgende ochtend nog in je lichaam hebt: "Als je een avondje doordrinkt, dan ben je de volgende dag nog onder invloed. En dan start die auto gewoon niet."

Beluister hier het interview

Aan dit artikel werkte mee:

Jos

Trainer bij Trafieq