Skip to main content

Educatieve Maatregel Drugs

Educatieve Maatregel Drugs

Vanaf 1 april kan de Educatieve Maatregel Drugs (EMD) opgelegd worden aan mensen die onder invloed van drugs deelnemen aan het verkeer.

Met de cursus 'Drugs en Verkeer' hoopt de politie en het CBR de verkeersdeelname in combinatie met drugs terug te dringen. Hoe ziet zo'n cursus er eigenlijk uit en heeft deze het gewenste effect?

'Tijdens het eerste dagdeel leren we de cursisten eerst goed kennen en stellen ze op hun gemak, daarna bekijken we wat voor hen de risicovolle situaties zijn zodat alle alarmbellen bij ze afgaan als ze daar in het vervolg weer in terechtkomen', zegt Robert Mazier, trainer en directeur bij Trafieq.

'Het tweede dagdeel staat deels in het teken van de effecten van drugs op het rijgedrag'. Waar voor alcohol een algemene grens is, namelijk twee standaardglazen, ligt dit bij drugs een stuk genuanceerder. Bij drugsgebruik hebben het type drugs, de hoeveelheid, de omstandigheden en de eigen bouw allemaal invloed op de effecten. Ook blijft veel drugs langer (aantoonbaar) aanwezig in je lichaam.

De cursus sluit af met een plan voor de toekomst per deelnemer. Hoe voorkom ik dat ik weer in een vergelijkbare situatie terecht kom en deelneem aan het verkeer? 

Dan rest de vraag, gaan deelnemers na de cursus nog vaak in de fout? De bewustwording van het risico van rijden onder invloed van drugs is erg belangrijk. Bij Trafieq zeggen we niet voor niets: 'Na de cursus begint de cursus pas echt.'

Meer informatie:

Cursus Drugs en Verkeer (EMD)

Factsheet Educatieve Maatregelen CBR

Artikel Cursus Drugs en Verkeer Volkskrant

 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!