Skip to main content

Het nieuwe jaar is al weer even begonnen. Tijd voor goede voornemens.

Het nieuwe jaar is al weer even begonnen. Tijd voor goede voornemens.

Goede voornemens, ze sneuvelen vaak al na een paar weken. Hoe komt dat toch en...wat kun je er aan doen? 

Het nieuwe jaar is begonnen, tijd voor goede voornemens. We starten het nieuwe jaar met goede voornemens en dat is ook zichtbaar in de campagne “Ik Pas” (Dry January). We kennen ook allemaal wel “Blue Monday”. Dé maandag in januari waar we ontdekken dat onze goede voornemens niet uitkomen of we er achter komen dat onze ambities niet haalbaar zijn. Hoe komt het toch dat goede voornemens die we aan het begin van het jaar hebben zo vaak al na enkele weken niets opleveren?

Het gaat om gewoontegedrag. De meest voornemens hebben betrekking op iets wat we willen laten of wat we willen minderen. “ik wil dit jaar minder roken”, “Ik wil dit jaar minder drinken” “ik wil gezonder leven” Ik wil….. Uit de gedragswetenschap weten we dat het bijna niet mogelijk is iets niet te doen wat je uit gewoonte al heel lang doet. Iets afleren is enorm moeilijk en vaak tot mislukken gedoemd. Moet je goede voornemens dan maar achterwege laten? Nee, zeker niet. Het is altijd goed (in welke maand van het jaar dan ook) je iets goeds voor te nemen. En als je wilt slagen, zorg er dan voor dat je niet beschrijft wat je wilt afleren, maar wat je juist wil aanleren. Een ingesleten lang bestaande gewoonte laat zich niet afleren, maar laat zich wel “verdringen” voor een nieuwe, nog sterkere gewoonte. Dus niet “Ik ga gezonder leven”, maar “Ik ga naar de sportschool”. 

En hoe concreter je voornemen is, hoe groter de kans is dat je goede voornemen ook echt leidt tot gedragsverandering. “Ik ga iedere maandag en donderdag naar de sportschool, ik bestel maximaal een keer per week bij thuisbezorgd en ik kook vijf dagen van de week met verse producten. Daarnaast eet ik op woensdag vlees en op vrijdag vis” Als dit het voornemen is, dan zul je zien dat het eenvoudiger is je voornemen “Ik ga gezonder leven” ook echt gaat slagen. 

Nog een tip; Schrijf het voornemen op, hang het op je koelkast, deel het met anderen. Plan het bezoek aan de sportschool in je agenda. Maak het wereldkundig. Zodra je het opschrijft is je voornemen nog steviger en… zeg nou eerlijk, als je je concrete voornemen met andere gedeeld hebt, wil je toch ook laten zien dat het je lukt.

Een laatste tip: Wie heeft leren fietsen, weet het. Je kunt niet in één keer iets aanleren. Dat gaat met vallen en opstaan. Mocht je een keer breken met je voornemen om op donderdag naar de sportschool te gaan, straf jezelf niet, maar help jezelf door de volgende en de daarop volgende afspraken in je agenda te plannen, en leg bij voorkeur ook je personal trainer, groepsles of sportschool bezoek vast bij de sportschool. 

Neem je het voorgaande mee in je goede voornemens en wil je ook echt dat je bijvoorbeeld gezonder gaat leven? Dan is de kans op succes groter. En heb je geleerd hoe dat bij een goed voornemen werkt? Dan zul je ook zien dat andere goede voornemens voor jou prima en relatief eenvoudig haalbaar zijn.

Auteur: Harry Rienmeijer - Trafieq

Meer weten over gedragsverandering? Kijk dan eens hier.