Skip to main content

Kabinet wil alcohol- en drugscontroles in chemische industrie mogelijk maken

Kabinet wil alcohol- en drugscontroles in chemische industrie mogelijk maken

Staatssecretaris Van Ark heeft goede voornemens voor 2020. Zo maakte zij gisteren (donderdag 16 januari 2020) bekend dat in navolging van haar kamerbrieven in oktober 2019, ook het kabinet inmiddels van plan is om de wetgeving omtrent alcohol- en drugscontroles op de werkvloer te veranderen. In eerste instantie in de chemische industrie, maar in de toekomst ook in andere bedrijfstakken, zoals bouw- en metaal. Naast het invoeren van testen wil het kabinet bovendien de preventie, voorlichting en begeleiding van werknemers verbeteren. 

 "Als iemand in deze sector onder invloed een verkeerde knop indrukt, dan is er niet alleen mogelijke schade voor hemzelf of zijn collega’s, maar voor de gehele omgeving.” (Staatssecretaris Van Ark)

Harry Rienmeijer, directeur van Trafieq: “fantastisch nieuws dat nu ook het kabinet de risico’s in de chemische industrie wil verminderen door het invoeren van alcohol- en drugstesten. Het is goed dat er erkenning is voor een al langer bestaand probleem. Wij blijven er wel voor pleiten dat alcohol- en drugscontroles niet het enige middel zijn om een veilige (werk-) omgeving te realiseren. Met een goed alcohol-, drugs- en medicijnbeleid kun je de vraagstukken rondom privacy en integriteit van het lichaam goed regelen. Ik ben daarom blij dat het kabinet ook de preventie, voorlichting en begeleiding van werknemers naar een veilige werkomgeving wil verbeteren. Met de voorgestelde maatregelen worden er slachtoffers en schade voorkomen.” 

Wilt u meer weten over preventie, voorlichting en handhaving door controles? Kijk dan op www.trafieq.nl of neem direct contact op. 

Lees meer: 
Kabinet wil alcohol- en drugstest ook in de chemische industrie (NOS.nl 16-01-2020) 
Kabinet wil meer beroepsgroepen testen op alcohol, drugs of zware medicijnen (AD.nl 16-01-2020)
Kabinet wil alcohol- en drugstesten op werkvloer makkelijker maken (RTLnieuws.nl 16-01-2020)
Staatssecretaris wil drugscontroles chemische industrie (BNR.nl 17-01-2020)
Mogelijk drank- en drugstest voor personeel chemische industrie (Rijnmond 17-01-2020)
Kabinet: personeel chemische industrie verplicht testen (1Limburg 16-01-2020)