Skip to main content

Nieuwe Risicoscan Werken onder invloed: hoe groot is het risico in jouw organisatie?

Nieuwe Risicoscan Werken onder invloed: hoe groot is het risico in jouw organisatie?

Het kan in elke organisatie voorkomen: medewerkers die aan het werk zijn onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. Sterker nog, het komt waarschijnlijk vaker voor dan je denkt. Werken onder invloed heeft niet alleen effect op het functioneren van de medewerker, het kan leiden tot productieverlies, meer verzuim en een onveilige werksituatie. Het RIVM becijferde in een onderzoek dat alcoholgebruik het bedrijfsleven jaarlijks 1,7 miljard euro kost. Daarvan is 25% te herleiden naar ziekteverzuim, en maar liefst 75% naar productieverlies - en dat gaat dus alleen over alcohol.

Het begint met inzicht

Als je verantwoordelijk bent voor de veiligheid binnen de organisatie, wil je natuurlijk weten of het kan gebeuren dat medewerkers onder invloed aan het werk zijn, en wat zo'n risico dan betekent voor jouw organisatie. Maar waar begin je?

Speciaal voor managers, veiligheidsmedewerkers (QHSE/KAM), beleidsmedewerkers, leidinggevenden, directies en andere veiligheidsverantwoordelijken heeft Trafieq de gratis Risicoscan Werken onder invloed ontwikkeld. 

De Risicoscan, ontwikkeld door gedragswetenschappers, is een hulpmiddel om inzicht te krijgen in de risico's met betrekking tot alcohol-, drugs- en medicijngebruik in jouw organisatie.

De scan bestaat uit vier delen, elk met een aantal vragen met betrekking tot alcohol-, drugs- en medicijngebruik. Met die vragen inventariseer je: 

  • de algemene risicofactoren
  • de kennis binnen jouw organisatie
  • het beleid (regels en afspraken rondom werk en middelengebruik)
  • en hoe er binnen je organisatie wordt omgegaan met middelengebruik.

Wat kun je met de Risicoscan?

Met de Risicoscan breng je de risico’s voor jouw organisatie in kaart. In de toelichting lees je welke onderdelen aandacht nodig hebben. Misschien heeft jouw organisatie behoefte aan een alcohol-, drugs- en medicijnenbeleid of advies daarover, misschien is er vooral training en voorlichting nodig, of scholing van leidinggevenden. 

Je kunt daar vervolgens zelf mee aan de slag gaan, maar je kunt ook Trafieq inschakelen. Als dé expert in het concreet toepassen van duurzame gedragsverandering weten wij als geen ander hoe je werken onder invloed kunt aanpakken, verminderen en voorkomen.

Naar de scan