Skip to main content

Trafieq lanceert de Monitor Werken onder invloed 2024

Trafieq lanceert de Monitor Werken onder invloed 2024

Anja de Crom | 24 september 2024

Dat werken onder invloed van alcohol, drugs en/of medicijnen een risico vormt voor de veiligheid, hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Maar hoe gaan Nederlandse bedrijven en organisaties ermee om? Wat hebben ze geregeld, wat niet, wat vinden ze belangrijk? De Monitor Werken onder invloed brengt het in kaart. Doe mee! 

De Monitor Werken onder invloed is een vragenlijst die peilt hoe bedrijven en organisaties de preventie en aanpak van werken onder invloed hebben geregeld. 

Maar bovenal is het een handige en makkelijke tool om inzichtelijk te maken hoe jouw organisatie ervoor staat: 

  • Hebben jullie richtlijnen, procedures, protocollen om de werkvloer middelenvrij te houden?
  • Wat gebeurt er als iemand onder invloed een ernstige fout maakt of een ongeval veroorzaakt?
  • Wat heeft jouw organisatie nodig om regels en afspraken vast te leggen en te handhaven?
  • En waar staat jouw organisatie eigenlijk, vergeleken met andere organisaties en bedrijven?

De Monitor helpt jou om dat allemaal in kaart te brengen voor jouw organisatie. Meteen na het invullen, ontvang je jouw antwoorden in je mailbox; een handig hulpmiddel om het onderwerp in jouw organisatie te bespreken en eventueel aan te pakken. We vragen niet naar de naam van je organisatie, verwerken alle antwoorden anoniem en gebruiken je e-mailadres alleen om de resultaten toe te sturen.

Met alle antwoorden maken wij uiteindelijk een eindrapport dat alle deelnemers toegestuurd krijgen. Zo kun je ook zien hoe andere organisaties in Nederland omgaan met werken onder invloed, en die resultaten vergelijken met de resultaten voor jouw organisatie. 

Waarom is dit belangrijk?

De keiharde realiteit is dat er in Nederland, elke dag, elk moment, mensen onder invloed aan het werk zijn. Dit zijn de cijfers:

6

18% van de werkenden drinkt problematisch

9

11% van de werkenden gebruikt regelmatig drugs

25

20 tot 25% van de bedrijfsongevallen is alcoholgerelateerd

2900000

2,9 miljoen verzuimdagen per jaar door alcohol

1300000000

Alcohol kost Nederlandse werkgevers jaarlijks € 1,3 miljard aan verzuim en productieverlies

Een deel van die cijfers kunnen we met z’n allen omlaag krijgen. We kunnen ongevallen voorkomen. We kunnen verzuim en productieverlies aanpakken. 

Dat begint met bewustwording, weet Marian de Kort. Zij is expert bij Trafieq op het gebied van alcohol, drugs en medicijnen op de werkvloer. "Bij veel bedrijven is middelenvrij werken een vanzelfsprekendheid en dus staat het gesprek hierover niet hoog op de agenda," vertelt ze. "Er wordt vaak vanuit gegaan dat de medewerkers zelf hun verantwoordelijkheid nemen en weten hoe lang alcohol en/of drugs aanwezig is in het lichaam. Niet zelden ontbreekt de kennis, waardoor signalen van gebruik niet herkend worden, of niet goed geïnterpreteerd."

Inzicht in wat er nodig is

Voor organisaties is dat dus iets om over na te denken. De Monitor helpt je daarbij, zegt Marian: "Het is een laagdrempelige manier om je aan het denken te zetten over je eigen aanpak en afspraken rondom werken onder invloed van alcohol, drugs of medicijnen. Je krijgt snel inzichtelijk waar eventueel nog losse eindjes zitten en wat er nodig is om die aan te pakken."
Als voorbeeld noemt ze het toegenomen drugsgebruik onder jongvolwassenen: "Het is belangrijk dat dat aandacht heeft binnen bedrijven en organisaties. Voorlichting is bijvoorbeeld al een heel eenvoudige manier om het gesprek daarover aan te gaan. Ik hoop dat de Monitor daar een eerste aanzet toe is."

Duidelijk signaal

Daarnaast helpt de Monitor om inzicht te krijgen in de obstakels en uitdagingen die organisaties ervaren als het gaat om het aanpakken en voorkomen van werken onder invloed. Ook die gaan we delen, en daarmee zorgen we voor een duidelijk signaal naar werkend Nederland én naar de overheid.