Trafieq wenst je goede voornemens!
Trafieq wenst je goede voornemens!
Goede voornemens: heel veel mensen maken ze. Maar hoe zorg je ervoor dat zo’n goed voornemen ook een goede gewoonte wordt? Oftewel: dat je gedrag blijvend verandert? Bij Trafieq zijn we experts in gedragsverandering. In dit artikel geven we je vijf tips om jouw goede voornemens dit jaar wél te laten lukken.

Tip 1: maak je voornemens concreet
Als jij weet wat je wilt, waarom je dit wilt en hoe het jou verder gaat brengen, is het makkelijker om je eraan te houden. Jouw route naar een goede gewoonte begint met het onder woorden brengen van je verlangen. Doe dat zo concreet mogelijk. Wat wil je veranderen? Wat wil je daarmee bereiken? Waar wil je naartoe? Hoe ziet dat eruit?
Kijk vervolgens terug: wat heeft je tot nu toe tegengehouden? Schrijf ook dat op en kijk of je het kunt omdraaien of erop kunt anticiperen.
Ben je bijvoorbeeld bang dat je vrienden je raar vinden als je niet drinkt? Oefen met uitleggen waarom je niet wilt drinken.
Misschien wil je gaan hardlopen, maar weet je nu al dat "het is koud" voor jou het perfecte excuus is om niet te gaan. Dat betekent dat je moet zorgen voor de juiste kleding, zodat kou geen excuus meer is (zie ook tip 4).
Een handig hulpmiddel voor het veranderen van je gedrag zijn als-dan-scenario's (in vaktermen: ‘implementatie intenties’). Daarmee bedenk je alvast wat je gaat doen in welke situatie.
Een voorbeeld: als ik naar de keuken loop om een snack te pakken, open ik niet de snacklade, maar draai ik me om naar de fruitmand en pak een appel. Dit is concreet gedrag dat je koppelt aan het moment dat je naar de keuken loopt; daardoor zul je hieraan herinnerd worden op het eerstvolgende moment dat je in die situatie zit. Concreet gedrag is makkelijker te implementeren in je leven.
Tip 2: formuleer je voornemens positief
Ergens mee stoppen, dat klinkt meer als een straf dan iets om naar uit te kijken. Iets moeten valt in dezelfde categorie.
Jouw goede voornemen is iets dat je graag wilt, niet iets waar je vanaf wilt of iets dat je is opgelegd. Het is jouw wens, jouw verlangen, jouw doel. En zeg nou zelf, wat klinkt beter: "ik moet 20 kilo afvallen" of "ik wil een gezondere leefstijl"?
Wat goed kan werken bij het positief formuleren is voor je zien waar je naartoe wilt (tip 1) en dat als uitgangspunt nemen: "over een halfjaar kan ik 5 kilometer hardlopen".
Tip 3: doe het samen
Schakel hulptroepen in! Vertel je vrienden, familie en collega’s waarom jouw goede voornemen belangrijk voor je is en vraag ze om je te helpen om het voor elkaar te krijgen.
Het is handig als je ook al weet hoe dat voor jou het beste werkt.
Ben je bijvoorbeeld sociaal en gericht op anderen? Ga sporten met een vriend(in).
Ben jij geneigd om streng voor jezelf te zijn? Zorg dan voor een support team dat je stimuleert om milder te zijn en je aanmoedigt om in jezelf te blijven geloven.
Tip 4: maak je voornemens behapbaar
Maak een project van je goede voornemens! Je hoeft natuurlijk niet meteen ingewikkelde spreadsheets te maken van je goede voornemens, maar bedenk wel hoe het er in grote lijnen uit gaat zien, wat je nodig hebt en wat je kan helpen om het makkelijker te maken. Bijvoorbeeld: weerbestendige hardloopkleding, een lijstje met volwassen drankjes zonder alcohol of een boek met gezonde comfort food recepten.
Breng de kleine stappen naar je doel in kaart, zodat je tussendoor succesjes kunt vieren. Bij succes, hoe klein ook, maak je dopamine aan, een neurotransmitter die zorgt dat je je goed voelt. Een goed voorbeeld daarvan is een to-do list: hoe kleiner de taken op je lijstje, hoe vaker je mag afstrepen en hoe vaker je dat succesgevoel ervaart. Zo werkt het ook als je de stappen naar je doel duidelijk definieert.
Tip 5: blijf in jezelf geloven
Gaat het toch een keertje mis? Dan is echt niet alles verloren, morgen weer een dag. Gedragsverandering gaat niet vanzelf, het is een proces dat gepaard gaat met vallen en opstaan. En, opsteker: een terugval betekent meestal dat je daarvóór vooruit bent gegaan.
Opgeven na een terugval is echt niet nodig. Je hebt al zó veel stappen in de goede richting gezet, waarom zou je nu stoppen? Kijk naar wat wél gelukt is en focus daarop, in plaats van op wat niet gelukt is. Zo motiveer je jezelf om de draad weer op te pakken en door te gaan waar je gebleven was.
Veel succes! Wij geloven in je :)
Gedragsverandering in jouw organisatie
Kan jouw organisatie wel wat gedragsverandering gebruiken?
Trafieq is gespecialiseerd in gedragsverandering op de werkvloer. We kunnen je ondersteunen met programma's rondom gedragsverandering. Denk aan beleid, coaching, training en voorlichting en alles wat je verder nodig hebt om gedrag en gewoonten binnen jouw organisatie blijvend te veranderen. Vraag een gratis adviesgesprek aan! Bel 030 - 30 70 203 of stuur een bericht.