Skip to main content

Veel media-aandacht voor nieuwe cursussen

Veel media-aandacht voor nieuwe cursussen

Op woensdag 8 maart werd de aftrap gegeven voor twee nieuwe educatieve maatregelen: een ‘cursus drugs en verkeer’ (EMD) en een ‘korte cursus gedrag en verkeer’ (LEMG). We zijn blij met de opdracht van het CBR aan Trafieq om deze nieuwe cursussen te helpen ontwikkelen het afgelopen jaar en uit te voeren vanaf eind juni 2023.

Media-aandacht

29619 fullimage cbr nieuwspoort 8996 870pxDe hele dag was er veel media-aandacht, waaronder een uitzending van Spraakmakers op Radio 1 met Alexander Pechtold van het CBR en Robert Mazier, directeur van Trafieq. Deze uitzending is hier terug te kijken.

Maar ook de meeste kranten en nieuwsbulletins hadden aandacht voor de nieuwe cursussen. De NOS sprak een moeder die haar zoon verloren heeft door een drugsrijder. Een intens verhaal wat de betekenis van ons werk voor veilig verkeer driedubbel onderstreept. We hopen van harte dat de aandacht een preventieve werking heeft. Met het CBR gaan we ervoor: Samen veilig vooruit!

Aftrap

b8b6e4a8 427e 4abe a589 9ec5e48e9338's Middags gaven minister Mark Harbers (IenW) en Alexander Pechtold van het CBR in Nieuwspoort de officiële aftrap. De minister onderging via een VR-bril een rit onder invloed van XTC, verzorgd door RYD. Ook onderstreepte de minister in zijn aftrapspeech het belang van veilig verkeer en sprak zijn ambitie en vertrouwen uit dat deze cursussen hier aan zullen bijdragen. Aansluitend gaven Robert Mazier en Marian de Kort een klein inkijkje in een verkorte cursus Drugs en Verkeer voor alle aanwezigen. 

De cursussen

De wetgeving die de basis vormt voor deze cursussen gaat op 1 april 2023 in en hebben als doel verkeersovertreders bewust te maken van hun gevaarlijke rijgedrag, zodat zij in de toekomst keuzes maken die beter zijn voor de verkeersveiligheid van henzelf én anderen in het verkeer.

De cursus drugs en verkeer wordt opgelegd aan bestuurders die voor de eerste keer worden aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs, ongeacht of ze één of meerdere soorten drugs gebruiken. De korte cursus gedrag en verkeer is bedoeld voor ‘first offenders’. Dit zijn veelal jonge bestuurders die voor de eerste keer in de bestuursrechtelijke invorderingsprocedure terechtkomen en die een forse snelheidsovertreding hebben begaan.

De cursussen zijn ontwikkeld door Trafieq in opdracht van het CBR en in samenwerking met RoyalHaskoningDHV, Trimbos Instituut, TeamAlertRijkswaterstaat en VIAS

Meer informatie: