Skip to main content

Verbinding, betrokkenheid, identiteit… en Alexander Pechtold

Verbinding, betrokkenheid, identiteit… en Alexander Pechtold

Anja de Crom | 28 januari 2025

Kennis delen, elkaar ontmoeten en investeren in de inhoudelijke verdieping van ons werk. Dat is, in het kort, wat we doen op de jaarlijkse Landelijke Trainersdag van Trafieq. Speciale gast dit jaar: Alexander Pechtold!

Trafieq is een lerende organisatie. We besteden veel aandacht aan het op peil houden van onze kennis en vaardigheden. Dat doen we met na- en bijscholing voor onze medewerkers, intervisie, collegiale consultatie en werkoverleg: allemaal momenten waarop we leren van en met elkaar, meestal in kleine groepen. Daarnaast hebben we jaarlijks de Landelijke Trainersdag: één hele dag op een bijzondere locatie waarop iedereen aanwezig is. 

Dit jaar vond de Landelijke Trainersdag plaats in Fort aan de Klop in Utrecht, op 15 januari. Fort aan de Klop is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een militaire verdedigingslinie uit de negentiende eeuw. Rondom het ronde Wachthuis (uit 1851) vind je een aantal voormalige artillerieloodsen die zijn omgebouwd tot sfeervolle ruimtes voor vergaderingen en zakelijke evenementen. In een van die loodsen kwamen we samen voor een afwisselend en informatief programma.

Directeur Robert Mazier opende met een ervaringsverhaal uit de cursus Drugs en verkeer, waarin gedragsverandering tot stand komt; we herkennen allemaal het gevoel dat we graag langer betrokken zouden zijn om die verandering verder te ondersteunen. Ook lichtte hij alvast een tipje van de sluier op over uitbreiding van die dienstverlening in 2025: we zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuw aanbod rondom het thema sociale veiligheid.

De tweede spreker, Max Oostenrijk, presenteerde namens het CBR de resultaten, doelen en verwachtingen rondom de Educatieve Maatregelen die Trafieq verzorgt in opdracht van het CBR. 

Daarna was het podium voor Alexander Pechtold, directeur van het CBR. Trainer en adviseur Marian de Kort vroeg hem het hemd van het lijf in een College Tour-achtige setting. Mooie vragen, goede en soms verrassende antwoorden, en dat alles in een open en ontspannen sfeer. 

De middag stond in het teken van verbinding, betrokkenheid en identiteit. Tijdens een levendige verhalencarrousel werden we meegenomen in de geschiedenis van Trafieq, van de oprichting in 2008 tot waar we nu staan én waar we naartoe willen. 

Het tweede deel van de middag besteedden we aandacht aan onze vernieuwde gedragscode: wat beloven we onze klanten? Wat betekent dat voor ons als medewerkers en voor de manier waarop we omgaan met elkaar en met onze opdrachtgevers? Met een paar pittige dilemma’s brachten we de gedragscode tot leven. Een gedragscode werkt immers alleen als-ie in je DNA verweven zit.

Met een gezellige nazit sloten we de dag af. We hebben nu al zin in volgend jaar!