Skip to main content

Nuchter aan het werk na een festivalweekend?

Nuchter aan het werk na een festivalweekend?

Op het moment dat we dit artikel schrijven, is het festivalseizoen in volle gang. Elk weekend dompelen duizenden mensen zich onder in een geheel andere wereld, vol blije en energieke bezoekers, foodtrucks, saamhorigheid, lekkere muziek en die fijne festivalvibe… en op maandagochtend gaan ze gewoon weer aan het werk. Maar kan dat wel, na zo’n weekend vol drank en/of drugs?  

Blues, cowpunk, reggae, metal, techno of het betere levenslied; hoe verschillend festivals ook zijn, één ding hebben ze gemeen: de bar(s). Op vrijwel elk festival vloeit de alcohol rijkelijk, en op zo’n gezellig, ontspannen festival drink je al snel meer dan je op een gewone doordeweekse avond zou doen. 

Ook drugsgebruik kan bijna niet meer los gezien worden van festivals. Een pilletje (of andere drugs) draagt voor veel mensen bij aan het ultieme festivalgevoel. 

Wie slim is, bereidt zich enigszins voor op het festivalbezoek. Je reist met het openbaar vervoer of met een speciale pendelbus. Daarmee voorkom je dat je aan het verkeer deelneemt terwijl je onder invloed bent. Goed geregeld! Maar hoe lang duurt dat eigenlijk, dat onder invloed zijn? Nou… langer dan je denkt.

Alcohol

Alcohol wordt voornamelijk afgebroken door je lever. Dat afbreken heeft tijd nodig, voor mannen gemiddeld anderhalf uur en voor vrouwen gemiddeld twee uur per standaardeenheid van 10 gram (12 ml) alcohol. Deze standaardeenheid zit in een glas van 250 ml bier, 100 ml wijn of 35 ml sterke drank. 

Hoe meer je gedronken hebt, hoe langzamer het afbraakproces. Je blijft onder invloed tot de alcohol volledig is afgebroken. Ook als het uren geleden is dat je je laatste biertje hebt gedronken, kun je dus nog steeds onder invloed zijn. De alcohol die dan nog in je lichaam zit, noemen we restalcohol.

Wat is het effect van restalcohol op je werk?

Vaak heb je niet eens in de gaten dat je nog onder invloed bent. Je voelt je misschien prima, maar ondertussen is je reactievermogen, inschattingsvermogen, waarneming en coördinatie anders dan bij iemand die nuchter is. 

Kun je het afbraakproces versnellen?

Nee. Koffie, sporten, veel water drinken, douchen, vet eten: allemaal zouden ze de afbraaksnelheid van alcohol in je lichaam beïnvloeden - en allemaal doen ze dat niet. Je kunt je lever niet sneller laten werken.

Drugs

Ook drugs worden meestal afgebroken door de lever. Elke drug heeft zijn eigen afbraakproces en zijn eigen afbraaktijd. Daarnaast zijn er andere factoren van invloed: je lichaamsbouw, je gewicht, hoe en hoeveel je gebruikt hebt en hoeveel verschillende middelen, of je het middel vaker gebruikt… 

Over het algemeen geldt: drugs blijven langer in het lichaam dan de meeste mensen denken. 

Hoe lang blijven drugs over het algemeen in je lichaam:

  • Cannabis: 6-8 uur bij roken, bij regelmatig gebruik tot 5 dagen
  • XTC: bij incidenteel gebruik 16-40 uur, bij regelmatig gebruik 19 -58 uur
  • Cocaïne: 3-4 uur, bij zwaar gebruik maximaal 8 uur
  • Speed: bij eenmalig gebruik 10-20 uur na roken, snuiven of spuiten, 15-25 uur bij slikken (bijvoorbeeld via eetbaar papier). Bij zwaar gebruik 16-40 uur
  • LSD: 12 tot 24 uur
  • GHB: één dopje 4-8 uur, bij zware verslaving test je altijd positief
  • Paddo’s: 24 tot 48 uur
  • Lachgas: enkele minuten

De werkzame stof die nog meetbaar is in je lichaam, noemen we restdrugs. 

Kun je het afbraakproces versnellen?

Nee. Je kunt je lever niet sneller laten werken, ook niet door het drinken van liters water, of koffie, het eten van citroenen, of door je af te beulen in de sportschool. Die moeite kun je je dus besparen: je lever heeft die tijd gewoon nodig.

Wat is het effect van restdrugs op je werk?

Wanneer je cannabis hebt gebruikt, is de kans groot dat je de volgende dag nog steeds onder invloed bent. 

Andere middelen hebben effecten die pas na een paar dagen optreden. XTC is daar een duidelijk voorbeeld van: mensen die in het weekend XTC hebben gebruikt, voelen zich vaak twee dagen later behoorlijk down, somber of leeg (de beruchte dinsdag-dip) en melden zich niet zelden ziek. Soms gaan die verschijnselen gepaard met somberheid of een grote mate van inactiviteit die tot vijf dagen kan aanhouden. 

Hoe voorkom je dat je onder invloed aan het werk gaat?

Het begint allemaal met bewustzijn. Weet wat je drinkt. In de horeca, en dus ook op festivals, zijn de hoeveelheden vaak groter dan een standaardglas. Je krijgt dus ongemerkt meer alcohol binnen dan je denkt. Als je weet dat het minimaal anderhalf uur kost om de alcohol in één glas af te breken, dan weet je ook dat je niet te veel moet drinken.

Voor drugs geldt hetzelfde. Het is misschien een beetje een flauw advies, maar: als je op maandag moet werken, gebruik dan op zondag geen drugs met een lange afbraaktijd.

Weet je voorafgaand aan het festival al dat je op maandag waarschijnlijk restalcohol of restdrugs in je lichaam zult hebben? Kies het zekere voor het onzekere en neem de maandag vrij.

Wat kun je als werkgever doen?

Let op de signalen

Weet je dat je medewerkers naar een festival geweest zijn? Let dan de dag(en) ná het festival op signalen van werken onder invloed. Is er bijvoorbeeld sprake van:

  • verminderde concentratie?
  • gebrek aan focus?
  • gedrag dat afwijkt van het gangbare gedrag (bijvoorbeeld een korter lontje dan normaal, of een duidelijk gebrek aan energie)?

Dat kunnen allemaal signalen zijn dat een medewerker nog restalcohol of restdrugs in het lichaam heeft, of last heeft van de na-effecten van bepaalde drugs.

Wil je meer informatie over jouw rol als leidinggevende bij signalen van werken onder invloed? Volg dan het gratis webinar Jouw rol als leidinggevende bij signalen van werken onder invloed van alcohol of drugs! 

Leg afspraken vast

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkomgeving. Aandacht voor middelengebruik hoort daarbij. Leg de regels en richtlijnen rondom het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen vast in een Alcohol-, Drugs- en Medicijnbeleid. Uiteraard zorg je daarna dat iedereen op de hoogte is van de risico’s en de gevolgen van middelengebruik en de regels die in jouw organisatie gelden. Dat kun je doen door informatie te geven en door trainingen en voorlichting aan te bieden.

Daar kun je trouwens nu al mee beginnen: we hebben een handige infographic die laat zien wat alcohol, drugs en medicijnen doen en hoe lang het duurt voor het lichaam de werkzame stoffen heeft afgebroken.

Vraag 'm hier gratis aan en deel hem op je intranet of in je interne nieuwsbrief: PDF Wat doen drank en drugs met jou?

Hulp nodig?

Je hoeft natuurlijk niet zelf het wiel uit te vinden: Trafieq kan je hierbij helpen. We kunnen bijvoorbeeld samen een Alcohol-, Drugs- en Medicijnenbeleid schrijven voor jouw organisatie. Ook als je de regels al hebt vastgelegd, kunnen we je ondersteunen met voorlichting en trainingen voor je medewerkers en leidinggevenden, bijvoorbeeld in het (h)erkennen van signalen van alcohol- en drugsgebruik. 

Als er al iets speelt

Speelt er al iets in je organisatie? Ook dan kun je ons inschakelen, bijvoorbeeld om medewerkers met een problematisch middelengebruik te coachen, zodat ze weer goed gaan functioneren en behouden kunnen blijven voor de organisatie. Meer informatie over onze coachingstrajecten vind je hier: Medewerker(s) onder invloed aan het werk: wat nu? 

Ken de risico’s voor jouw organisatie

En tot slot hebben we ook nog een handige tool voor je waarmee je inzicht krijgt in de risico’s die jouw organisatie loopt als het gaat om werken onder invloed: onze gratis Risicoscan. Je vindt 'm hier: Risicoscan werken onder invloed

Fijne zomer!